Monitoring van troebelheid in rivierwater

Rivierwater bevat zwevend materiaal waaraan andere stoffen zich kunnen hechten, waaronder zware metalen. Zwevend materiaal kan dus een bron van verontreiniging zijn. Het is daarom belangrijk dit te meten. Het waterkwaliteitsmeetstation pompt daarom rivierwater continu door een meetinstrument.

Troebelheid wordt veroorzaakt door verstrooiing van licht als gevolg van de aanwezigheid van zwevende deeltjes in het rivierwater. Een optisch systeem zet het zichtbare licht, afkomstig van een lamp, om in een parallelle lichtbundel. Wanneer er in het water deeltjes aanwezig zijn, verstrooien die licht.

Illustratieve afbeelding

Meetmethode

Centraal is een fotocel (rood) voor meting van het doorgelaten licht. Daaromheen bevindt zich een ringvormige fotocel (blauw) die het verstrooide licht meet. We noemen dit de meetmethode van de voorwaartse verstrooiing. De meetunit berekent de verhouding tussen verstrooid licht en doorgelaten licht en geeft het resultaat door aan Aqualarm, een computersysteem om de waterkwaliteit te bepalen.

Doordat de meetunit zowel het doorgelaten licht als het verstrooide licht meet, wordt de invloed van de eventuele kleur van het water geëlimineerd. IJking van het meetinstrument gebeurt met behulp van een oplossing met formazine. Hierdoor wordt het meetresultaat weergegeven in FTU (formazine turbidity unit).

Procedure

Vooral bij inname van rivierwater voor de bereiding van drinkwater is het van belang tijdig te weten of het water extreem veel zwevende deeltjes bevat. Als dit gebeurt, sluiten we tijdelijk de waterinname. Hierdoor voorkomen we dat de waterbekkens onnodig vervuild raken.