Planning & Strategie
De kaarten voor zowel zoete als zoute watersystemen worden volgens een programmering uitgevoerd. In onderstaande figuur is een overzicht gepresenteerd met de ligging van alle gebieden waar ecotopenkaarten voor worden gemaakt. De blauw getinte gebieden zijn zoute watersystemen. De planning voor beide typen wateren wordt hieronder toegelicht.
Zoete watersystemen
In onderstaande figuren is de meerjaren planning voor de zoete ecotopenkaarten aangegeven. Met kleuren is aangegeven bij welke cyclus de kaart hoort. Met een cyclus wordt bedoeld een periode dat alle watersystemen zijn gekarteerd. Zo werden tussen 1996 en 1998 alle zoete watersystemen voor het eerst gekarteerd in de eerste cyclus. In 2008 zijn de RTO en MAAS een extra keer gekarteerd en lopen de cycli niet meer synchroon. Een cel met inhoud geeft het jaar van de fotovlucht aan. Het jaar daarna is het jaar dat de kaart gemaakt en opgeleverd wordt. 5m en 20m staan voor de kleinst te karteren eenheden van de structuurkartering.
Zoute watersystemen
Ook bij de zoute ecotopenkaarten is de basis dat ten behoeve van MWTL eens in de 6 jaar een ecotopenkaart wordt geproduceerd. Bij de Westerschelde heeft het project MONEOS ervoor gezorgd dat de frequentie naar eens in de 2 jaar ging en vanaf 2025 eens in de 3 jaar.
De Waddenzee is in 2017 voor het eerst in zijn geheel gekarteerd, waarna vanaf 2018 per kombergingsgebied 1/6 deel van de Waddenzee wordt gekarteerd opdat na 6 jaar de Waddenzee is zijn geheel is geüpdatet. De strategie hierbij is dat vanaf de groene lijn naar het oosten wordt gewerkt (begin bij Friese Zeegat 2018) en dan bij Marsdiep (2021) in het westen weer verder. Het Eilerlander en Amelander zeegat is als laatste aan de beurt (einde cyclus 2023) en begint dat weer opnieuw bij Friese Zeegat (2024).
Het jaarlijks updaten van de modelrandvoorwaarden is te kostbaar. Daarom worden eens in de zes jaar de randvoorwaarden geüpdatet. Dit gebeurt na gereedkomen van de kaart Eilerlander en Amelander zeegat (einde cylcus) waarbij ook een ecotopenkaart van de totale Waddenzee wordt geproduceerd.
Voor de Oosterschelde bestaan ook nog kaarten voor de jaren 1983, 1990, 2001. Deze zijn (nog) niet beschikbaar want deze met een andere methodiek zijn gemaakt. 2009 is ook nog niet beschikbaar. Deze kaart wordt samen met de kaart van 2016 opnieuw samengeklapt opdat de methodiek gelijk is aan de kaart van 2021.
Van het Grevelingen en Veerse Meer staat dat er in 2011 ecotopenkaarten zijn. Omdat dit zoute meren betreft zijn er alleen de basislagen vegetatiestructuur en diepte gekarteerd. Er kan niet echt van een ecotopenkaart worden gesproken. De informatiebehoefte voor deze meren in de toekomst is op dit moment nog onduidelijk.