Lijst met projecten
Naast de landelijke monitoring van Rijkswaterstaat (MWTL programma; zie tabblad Monitoring) worden er velddata verzameld in projecten. Als deze projecten zijn afgelopen, worden de data voor een breder publiek beschikbaar gemaakt.Hieronder vind u de monitoringsprojecten van Rijkswaterstaat alfabetische gerangschikt. U kunt de projecten ook vinden op de Projectenkaart. Het gaat om lopende (data nog niet beschikbaar) en afgeronde projecten (data beschikbaar).
Resultaten
Tussen 2008 en 2015 is de haven van Rotterdam uitgebreid door de aanleg van Maasvlakte 2. Om de ecologische effecten te onderzoeken is een monitoringprogramma gestart.
Uitleg over het project Natuurcompensatie Tweede Maasvlakte
Beschrijving van plasticmetingen in de Rijn (inclusief een deel van Duitsland) met Ankerkuil.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft samen met de Gemeente Utrecht en RWS een watertemperatuurmonitoringsnetwerk uitgezet voor Utrecht.
Waar komt het plastic dat we in het rivierwater en op de oevers vinden vandaan? Als eerste is daarbij naar de scheepvaart gekeken en is het gesprek aangegaan met riviercruises en andere beroepsvaart.
CTD data Rijkswateren
Monitoring voor evaluatie van 'de Kier' in het Haringvliet.
Overzichtspagina van diverse ecologische onderzoek projecten in en rond Rijntakken.
Onderzoeksprogramma voor het optimaliseren van de kustsuppleties om de natuurwaarden te vergroten.
Historische waterstanden Buiksloot (uit DONAR)
Uitleg over het project Versterking Houtribdijk
Uitleg over het project KIMA. Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit grote project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer.
Rijkwaterstaat heeft de opdracht gegeven om de effecten van de nieuwe KNMI'23 klimaatscenario’s op de afvoeren van de Rijn en de Maas door te rekenen.
Beschrijving van het onderzoeksproject Kustgenese 2.0 voor kennisopbouw over de Nederlandse zandige kust in relatie tot klimaatverandering.
In het kader van compensatie naar aanleiding van de aanleg van de Tweede Maasvlakte is het gebied Kappitelduinen heringericht. Al een aantal jaren worden metingen uitgevoerd om de ontwikkelingen van het gebied te monitoren.
Uitleg van project Natuurlijk Veilig
onderzoek naar NVO's lek
Projectpagina van Nevengeulen Gamerse Waard
Stoffen met een lagere waterkwaliteitsnorm dan de analytische bepalingsgrens, worden niet-toetsbare stoffen genoemd.
Beschrijving van het onderzoek en de data van het project Natuurvriendelijke Oevers Maas.
Rijkswaterstaat liet onderzoek uitvoeren naar de effectiviteit van biohutten, kunstmatig gecreëerde kraamkamers, speciaal ontwikkeld voor opgroeiende vissen.
Zoet- en zoutgegevens van de Krammersluizen.
Naar aanleiding van het KWR onderzoek heeft Rijkswaterstaat nader onderzoek gedaan naar de gemeten PFAS concentraties in de Maas.
In het kader van 'De Rijn Verbindt' en in samenwerking met Wageningen Marine Research is een onderzoek gedaan naar het voorkomen van zichtbare microplastics in riviervissen.
Op verschillende locaties in de Rijn en Maas wordt door Rijkswaterstaat onderzoek gedaan naar plastics in en rond de Rijn en Maas. Doelen van dit onderzoek zijn een beter beeld te krijgen van het plastic dat zich in de rivier bevindt en wat de variatie is in diepte, ruimte en tijd.
Het Nationale Kennis en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) omvat een aantal onderzoekslijnen die zich richten op de verschillende watersystemen in Nederland. Een van die onderzoekslijnen gaat over rivieren, en heeft de naam Rivers2Morrow meegekregen.
De daggemiddelden van waterhoogtes en afvoeren van meetpunten in de Rijntakken en de Maas zijn beschikbaar. Het gaat om metingen in de periode van 2018 t/m 2022.
Kritische benthische soorten in de Waal : onderzoek naar het voorkomen van larvale rivier- en zeeprik, rivierrombout en volwassen najaden.
Uitleg over het project SAWES: Systeem Analyse Westerschelde
Uitleg over project Shortlist Wind op Zee (WOZ)
Rijkswaterstaat Waterdienst heeft onderzoek gedaan naar de slibhuishouding Eems-Dollard.
Rijkswaterstaat heeft onderzoek gedaan om meer inzicht te krijgen in het gedrag en verspreiding van plastic in de rivier de Waal. Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe lang drijvend plastic erover doet om door de hele rivier de Waal te stromen.
Het natuurgebied Trintelzand is aangelegd tijdens de versterking van de Houtribdijk met zandige oevers.
metingen temperature, salinity, oxygen in Zeeland en omstreken
Plastic dat door de rivier drijft en zweeft, spoelt aan op rivieroevers. Plastic dat op de oevers ligt, wordt bij hogere waterstanden opgenomen door de rivier en verder getransporteerd, en vice versa. Op dit thema zijn een aantal veldonderzoeken uitgevoerd.
Uitleg over het project VUM (uit de gezamenlijke projectcontainer met IHM).
In 2009 en 2010 is onderzoek gedaan naar de visstand en waterkwaliteit in de diepe plas Eiland van Maurik. Onderzocht is welke rol bodemwoelende vis zoals brasem speelt bij waterkwaliteit en algenbloei.
visonderzoek overstromingsvlakten
Sinds 1996 zijn er in de uiterwaarden van de Rijntakken vele geulen en plassen aangelegd en met de rivier verbonden. Om te evalueren of de aanleg van paai- en opgroeigebied inderdaad geleid heeft tot toename van jonge vis, is tussen 2017 en 2021 een groot visonderzoek uitgevoerd in de uiterwaardwateren van de Rijntakken.
In de uiterwaardwateren van de Waal en de IJssel is in de zomer en het najaar van 2016 visonderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van jonge vis. Doel van de onderzoeken was het inzicht verkrijgen in het functioneren van wateren als paai- en opgroeigebied voor riviervis.
uitleg over waterbalans Noordzeekanaal en ARK
KOR-netten zijn netten in een frame van 4x1 m die vanaf een vissersschip in het water gehangen kunnen worden. Deze netten zijn in opdracht van RWS gemaakt speciaal voor het vissen op plastic in de waterkolom.
Omdat de uitkomsten in vergelijking met KOR-netten en Ankerkuil tegenvielen, is het meten met larvennetten niet voortgezet.
Uitleg over het project Windmolenpark Egmond aan Zee (in de gezamenlijke projectencontainer met IHM).
In 2016 is een vijfjarig onderzoeksprogramma opgestart om de kennisleemtes rond de ecologische effecten van windenergie op zee te onderzoeken.
Uitleg over project Zandmotor
Bevat een toelichting en een link naar het onderzoeksprogramma 'Zand uit Zee'.
Project- en databeschrijving zeespiegelmonitoring.
Projectpagina voor tijdelijke zoutmetingen IJsselmeer.
Op Waterinfo Extra zijn data van maandelijkse zoutmeettochten in de periode 1993 tot 2001 beschikbaar gemaakt.
Hoe krijgt u de gewenste projectdata?
Op de site Waterinfo Extra kunt u de projectdata downloaden via het tabblad Download data onder het kopje 'projectdata' en/of via een link die is opgenomen een van de onderstaande projectpagina's. Op het tabblad Projectenkaart kunt u zien waar de projecten geografisch liggen.
Andere databronnen
meer data en informatie over het watersysteem kunt u vinden bij