Radioactiviteitbewaking
In rivierwater komen radioactieve stoffen (radio-isotopen) voor. Deze kunnen van nature aanwezig zijn, maar er komen ook kunstmatig gemaakte radio-isotopen voor.
Met de radioactiviteitmonitor worden onder water radio-isotopen gemeten. Deze radioactiviteitmonitor maakt gebruik van hoge resolutie gammaspectrometrie. De gammastraling wordt uitgezonden door radio-isotopen.
Radioactiviteitmonitor
Met de radioactiviteitmonitor kunnen alleen gammastralen worden gemeten. Alfastralers zoals plutonium en bètastralers zoals tritium kunnen niet gemeten worden met de monitor. De gammaspectrometer voor online alarmering is een high purity Germanium detector met elektrische koeling.
De radioactiviteitmonitor meet elk uur, na 12 uur wordt hiervan het verzamelspectrum berekend en worden er waarden naar Aqualarm gestuurd. De alarmgrens van 100 Bq/L gebruikt de nuclide Cs-137. Bij overschrijding wordt een automatisch alarm in Aqualarm gegenereerd. Op Aqualarm zijn een viertal nucliden te zien: Ac-228 (uit de Thorium-232 vervalreeks), Bi-214 (uit de Uranium-238 vervalreeks), Cs-137 (lozingsproduct van kerncentrales) en K-40 (natuurlijke activiteit, deze is altijd aanwezig en wordt gebruikt als controle.
Aanwezigheid van radio-isotopen
Radio-isotopen kunnen van nature aanwezig zijn maar er komen ook kunstmatige gemaakte radio-isotopen voor. Natuurlijke radio-isotopen komen hoofdzakelijk uit de vervalreeksen van de elementen uranium en thorium, die in de bodem aanwezig zijn.
Kunstmatige radio-isotopen worden onder meer geloosd door kerncentrales of ziekenhuizen (nucleaire geneeskunde).