Zwerfafval in en bij rivieren

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt de afdeling Circulaire Economie en Afval (WVL) van Rijkswaterstaat aan een landelijke monitoringstrategie voor zwerfafval (waaronder macroplastics) in rivieren.

22-08-26-1684plastic meten MEDIUMRESVoor verschillende plekken in, op en langs rivieren worden er daarom meetmethodes ontwikkeld en getest. Denk aan tellingen van zwerfafval op oevers, het observeren van drijvend zwerfafval vanaf bruggen en het afvangen van zwerfafval met netten in de waterkolom. Ook onderzoeken we het gebruik van verschillende meettechnologieën, zoals de detectie van zwerfafval met camera's in combinatie met 'artificial intelligence' (AI). Dit alles leidt uiteindelijk tot een structureel monitoringprogramma.

Op de webpagina van het monitoringsprogramma voor zwerfafval in rivieren vindt u meer informatie over de aanpak, de stappen die worden gezet, monitoringtechnieken die getoetst worden, lopende onderzoeken en de laatste publicaties. Ook is er een overzicht beschikbaar van rapportages en datasets over Plastics/zwerfafval in Rijn en Maas.