Microplastics in marien sediment

Vanaf 2023 laat Rijkswaterstaat monitoring uitvoeren op microplastic deeltjes in marien sediment. Het monitoringsprogramma van de Europese  Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) beschrijft hoe we voldoen aan de verplichting om de milieutoestand te monitoren.

Verplichting

Om te bepalen of voor microafval de goede milieutoestand wordt gehaald is inzicht nodig in de hoeveelheden en samenstelling van microplastics op zee. Verder is  er binnen OSPAR in 2024 een internationale afspraak gemaakt om dit te monitoren als 'common indicator'. Ook nationaal zijn deze data van belang voor het nemen van reductiemaatregelen in zee, de kustzone en in het rivierengebied.

Bemonsteringsmethode

De monitoringmethoden voor microplastic deeltjes in marien sediment zijn gebaseerd op de  Europese en OSPAR leidraad voor monitoring

Rijkswaterstaat heeft eerst metingen van microplastic deeltjes in de kustzone uitgevoerd en gerapporteerd (Bauerlein et al., 2023). In dit onderzoek is onder andere de methode uitgewerkt, en is ook al de siMPle data-analyse software toegepast. Nu nemen we  standaard  drie monsters per locatie, die worden gecombineerd tot een mengmonster, dat vervolgens in drievoud wordt geanalyseerd. Hiermee wordt de ruimtelijke variatie binnen een locatie  zo goed mogelijk uitgemiddeld. De bemonsteringsmethode voor monitoring is uitgewerkt in  een RWS standaardvoorschrift.

Analysemethode

De monitoringmetingen zijn in 2022 uitbesteed aan het Engelse Cefas laboratorium. Dit laboratorium voert microplastic analyses uit met Infrarood spectrometrie, wat een goede selectiviteit geeft tussen microplastics en natuurlijke organische deeltjes in vergelijking met lichtmicroscopische detectie. De identificatie van de microplastics is uitgevoerd met de open-source siMPle software (https://simple-plastics.eu/). Voor de verwerking van de relatief grote hoeveelheid data die deze software produceert heeft Rijkswaterstaat, in samenwerking met de Universiteit van Wageningen (WUR), een siMPleR post-analyse package in R ontwikkeld. Dit data-analyse script is afgerond en zal binnenkort worden gepubliceerd op een WUR website.

Als eerste stap in het ontwikkelen van een monitoringmethode voor Rijkswaterstaat is de selectiviteit van de Infrarood metingen, in combinatie met de siMPle software nader onderzocht. In dit rapport wordt een kwaliteitscontrole-methode gepresenteerd, waarmee de gewenste goede kwaliteit van microplastic identificaties kan worden gerealiseerd.

Monitoringrapportages

Op basis van de uitgewerkte monitoringmethode en tools is het eerste Cefas-RWS monitoringrapport voor de 2023 monsters gepubliceerd. Dit rapport heeft veel inzichten en bruikbare indicatieve resultaten opgeleverd, maar de hierin gerapporteerde monitoringmethode is nog niet definitief. De onderliggende projectdata van siMPle en siMPleR zijn binnenkort beschikbaar in een data-analyse folder via deze pagina.

Het binnenkort beschikbare rapport Cefas-RWS voor de 2024 monsters heeft dit indicatieve beeld uit 2023 verder verbeterd, en heeft ook tot de conclusie geleid dat de opzuivering van modderige monsters nog verder verbeterd moet worden. De resultaten voor de zanderige locaties lijken al wel stabiel te zijn.

In 2025 wordt de monitoringmethode voor microplastic deeltjes in samenwerking met het Noorse microplastic laboratorium NIVA afgerond en gevalideerd. Deze 2025 data zullen de eerste definitieve monitoringdata van RWS gaan vormen.

Meetsysteem op zee
Bemonstering van marien sediment

Meer informatie over afval in Noordzee