KIMA Nieuwsbrief zomer 2020 - extra editie
In het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA) onderzoeken Rijkswaterstaat, Deltares, EcoShape en Natuurmonumenten hoe het ecosysteem van Marker Wadden zich ontwikkelt.
Verslag en opnames derde KIMA congres 1 juli 2020
Met ruim 150 aanmeldingen was een recordaantal deelnemers digitaal van de partij op het KIMA-congres op 1 juli. De derde editie markeert de helft van het kennisprogramma en bood veel onderzoekers een (virtueel) podium om hun bevindingen te delen en was tegelijk een moment om vooruit te kijken. Lees het verslag en kijk hier de opnames terug.
Waar haalt de visdief zijn voedsel?
Broedende kolonies visdieven zijn een veel voorkomend verschijnsel op Marker Wadden. Ouders voeden hun opgroeiende kuikens met verschillende soorten kleine visjes als spierinkjes, baarsjes. Maar waar komen deze visjes vandaan, welke grootte en welke soorten kiezen de visdieven voor hun jongen en waarom foerageren ze juist daar?
Marker Wadden als leerschool
Tijdens het KIMA-congres op 1 juli presenteerden onderzoekers Stephanie IJff en Jeroen Veraart het rapport ‘Een uniek project, een unieke samenwerking - De governance van Marker Wadden ontleed’. Het rapport bevat een analyse van hoe de samenwerking in dit unieke project tot stand kwam en wat we daarvan kunnen leren. Uit basis van interviews met betrokkenen bij de Marker Wadden blijkt vooral: dit smaakt naar meer.
Geul en putten rond Marker Wadden effectieve opvangplek voor overtollig slib
Een aangelegde slibgeul en diepe putten rond Marker Wadden blijken volgens de eerste metingen een effectieve opvangplek voor overtollig slib in het Markermeer. Dat is op 1 juli bekendgemaakt op het congres van het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden. De opvang van slib uit het meer is een mooie stap op weg naar verbetering van de ecologische waterkwaliteit.