KIMA Nieuwsbrief mei 2020
In het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA) onderzoeken Rijkswaterstaat, Deltares, EcoShape en Natuurmonumenten hoe het ecosysteem van Marker Wadden zich ontwikkelt.
Onderzoek op Marker Wadden in coronatijd
Hoe gaan de KIMA-onderzoekers om met de coronamaatregelen? De onderzoekers varen naar Marker Wadden met de Abel Tasman, te zien op bovenstaande foto. Op deze ruime driemaster is afstand houden geen probleem. In het artikel 'Halverwege KIMA' staan mooie foto's van het veldwerk dat nu volop plaatsvindt. En het KIMA congres? Dat gaat ook gewoon door, maar dan online. In deze nieuwsbrief leest u er meer over.
Halverwege KIMA: hoe staan we ervoor?
De looptijd van KIMA is alweer op de helft. Tijd dus om de balans op te maken: wat gaat er goed en wat moet mogelijk anders? ‘We zijn veel verder dan we verwacht hadden’, constateert projectleider Wiegert Dulfer.
KIMA online congres 2020
Ook zo nieuwsgierig naar de metingen en het onderzoek op de Marker Wadden? Of heeft u zelf een idee voor onderzoek in dit Living Lab? Neem op 1 juli deel aan het online congres.
Extra metingen voor Ciara
Deze winter kregen we voor het eerst te maken met een storm die een naam mocht hebben: Ciara. Op Marker Wadden werd een extra meetreeks aan de zandige randen uitgevoerd om de effecten in beeld te brengen.
Leren over slib
In de zomer van 2019 vulden onderzoekers proefvakken met slib voor hun experiment over bodemvorming uit slib. Dankzij een tweede vulslag deze winter, zijn de proefvakken op Marker Wadden nu gevuld.
Meten vanuit de ruimte
Satellietbeelden geven veel inzicht over de ontwikkeling van de waterkwaliteit op het Markermeer. Op basis van recente beelden zijn nog geen duidelijke trends te zien, maar de eerste signalen zijn hoopvol.