Trilateral Monitoring and Assesment Program (TMAP): QSR Waddenzee
Het 'Trilateral Monitoring and Assessment Programme' (TMAP) is het overkoepelende monitoringprogramma voor de Waddenzee, uitgevoerd door Nederland, Duitsland en Denemarken. Regelmatig wordt er op basis van MWTL-gegevens een Quality Status Report (QSR) geschreven.
De informatie die hiervoor nodig is, heeft betrekking op biologische, fysisch-chemische en morfologische gegevens en gegevens over gebruik. De data worden gebruikt voor beoordelingen en het opstellen van beschermingsplannen en -maatregelen. De meeste van de parameters gevraagd voor TMAP zijn deel van bestaande of geplande monitoring programma's van de 3 aangesloten landen. Deze parameters zijn trilateraal geharmoniseerd. Voor een gedetailleerde omschrijving zie het TMAP-handboek op de site van het Waddensecretariaat.
Rijkswaterstaat zorgt voor informatie over fytoplankton, bodemdieren en vegetatiekartering (het laatste deels in samenwerking met ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) / Wageningen Marine Research (WMR)). De laatste jaren is er ook informatie geleverd over vis. Dit als spin-off van de KRW-monitoring in de Eems-Dollard. Het overgrote deel van de TMAP-monitoring gaat buiten Rijkswaterstaat om. De monitoring van vogels, zeezoogdieren, mosselbanken en (meeste) vis loopt via ministerie van LVVN. Verder wordt er gebruik gemaakt van data afkomstig van ngo's.
De rapportage onder TMAP is het zogenaamde Quality Status Report (QSR):
- Het meest recente QSR (2022)
- Voor voorgaande QSR's