Ecologische monitoring kribvaksuppleties 2023-2024


Een actueel probleem voor de vaarzekerheid in de Waal is het uitschuren van de rivierbodem. Rijkswaterstaat is op zoek naar structurele oplossingen om deze bodemerosie tegen te gaan. Om deze reden is op drie locaties in de Waal nabij Nijmegen in 2023 en 2024 een pilot uitgevoerd met sedimentsuppletie in kribvakken, ook wel kribvaksuppletie genoemd.  Hierbij is ook onderzoek gedaan naar onder andere vis en macrofauna.

Vis is bemonsterd met een zegen (25 m) en macrofauna is op een ondiepe en diepere zone bemonsterd met respectievelijk een macrofauna handnet en Van Veenhapper.

Daarnaast zijn de abiotische parameters watertemperatuur, turbiditeit, zuurstofgehalte en de korrelgrootte van het sediment gemeten.

De data van de visdichtheid is statistisch getoetst met een Linear Mixed Effect Model en op de macrofauna abundantieklassen is een frequentie analyse uitgevoerd.

De volgende databestanden zijn beschikbaar:

Meer informatie over het onderzoek en de resultaten staan in de eindrapportage Ecologische monitoring pilot kribvaksuppletie Waal 2023 - 2024

Er zijn ook bodem-/sedimentdata beschikbaar van dit project.


Thema
Biologie
Stadium
Afgerond
Gebruiksfunctie
Natuur
Financier
Ministerie IenW/Rijkswaterstaat