PFAS metingen beschikbaar in Waterinfo

Gepubliceerd 8 januari 2021

Sinds vandaag staan de metingen van Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) op Waterinfo. PFAS zijn veel in het nieuws. Voorbeelden van PFAS zijn GenX, PFOA (perfluoroctaanzuur) (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonaten) (perfluoroctaansulfonaten). Rijkswaterstaat meet PFAS zowel in het oppervlaktewater als in het zwevend stof.

Rijkswaterstaat meet 39 verschillende soorten PFAS  in zwevend stof. Dat doen we op 21 locaties (zie onderstaande kaart). U kunt de gegevens downloaden vanaf 2019. Er wordt over het algemeen maandelijks bemonsterd. Meer informatie over ons monitoringmeetnet voor zwevend stof vindt u Waterinfo Extra.

Locaties PFAS in ZS 30-10-2021
Locaties waar Rijkswaterstaat PFAS meet in zwevend stof

In het oppervlakte meten we PFAS op 60 locaties (zie onderstaande kaart).  De gegevens zijn vanaf 2019 te downloaden. Meer informatie over ons monitoring meetnet voor oppervlakte water vind u elders op Waterinfo Extra.

Locaties PFAS in OW 30-10-2021
Locaties waar Rijkswaterstaat PFAS meet in oppervlaktewater

Voor meer informatie over onder andere de schadelijkheid en andere eigenschappen van PFAS zie bijvoorbeeld de site van het RIVM.

Om data te downloaden vanaf de internetsite Waterinfo klikt u op 'download data' links onder in het startscherm van Waterinfo. Vervolgens kiest u:

  1. 'Chemie'
  2. 'Oppervlakte water' of 'Zwevend stof'
  3. Respectievelijk 'PFAS-ZS' en 'PFAS-OW' en vinkt deze aan
  4. Na op 'verder' geklikt te hebben, kiest u de periode en via de kaart of lijst de locaties, vult uw e-mail adres in en de data worden via een downloadlink naar u toegestuurd.