Primaire productie


Primaire productie is de omzetting van CO2 en nutriënten in biomassa door fotosynthese, waarbij de energie van het zonlicht wordt gebruikt om CO2 vast te leggen. Primaire productie staat aan de basis van de voedselketen en is een belangrijke maat voor de draagkracht van een ecosysteem. Het wordt daarom in diverse watersystemen door Rijkswaterstaat onderzocht.

Methode

De Primaire productie van watersystemen wordt berekend met behulp van Fast repetition rate fluorometrie (FRRF).  Deze methode meet de snelheid van elektronen transport vanuit fotosysteem 2. Dit is de eerste stap is in het fotosynthese proces, wat uiteindelijk leidt tot het vastleggen van CO2. Deze elektronentransportsnelheid kan worden omgerekend naar koolstof-fixatie in g C m-2 dag-1.

FRFF is een alternatief voor de 14C-techniek, die gebruik maakt van radioactief koolstof,  de meest gebruikte methode om de fotosynthesesnelheid te meten. Maar deze methode is vanwege praktische en veiligheidsoverwegingen niet altijd inzetbaar.

Primaire productie metingen zijn geen onderdeel van het MWTL programma, maar worden projectmatig uitgevoerd in verschillende waterlichamen.

Rapporten en data

Een uitgebreidere beschrijving van de toegepaste methode is te vinden in het rapport Pelagische primaire productie Grevelingenmeer, Oosterschelde, Veerse Meer en Westerschelde

De data zullen naar verwachting beschikbaar gemaakt worden op waterinfo.rws.nl. Zolang de data daar niet beschikbaar zijn, kunt u contact opnemen met de servicedesk data.


Thema
Biologie, Chemie
Stadium
In uitvoering
Gebruiksfunctie
Natuur
Financier
Ministerie IenW/Rijkswaterstaat