TSO-metingen Rijkswaterstaat


Rijkswaterstaat voert op diverse wateren TSO-metingen uit. TSO staat voor temperature, salinity en oxygen. Dit zijn de belangrijkste drie parameters die worden gemeten, maar ook zuurgraad, turbiditeit en chlorofylgehalte worden (meestal) gemeten.

De data kunnen zowel gebruikt worden voor incidenten waarbij inzicht nodig is in de waterkwaliteit als voor langjarige studies naar hoe het water zich ontwikkelt. Dit kan nodig zijn voor bijvoorbeeld besluitvorming en/of nieuwe projecten.

Data-ontsluiting

De resultaten van deze metingen (basisdata + profielen) zijn op  het RWS projectarchief beschikbaar. Momenteel zijn gegevens beschikbaar van:

  1. Zuidwestelijke Delta: het Antwerps Kanaalpand, Grevelingen, Veerse Meer, Volkerak, Zoommeer, en het Kanaal van Gent naar Terneuzen.
  2. Noordzeekanaal (geen brondata)

Methodiek

Deze metingen worden uitgevoerd vanaf een schip. Het schip vaart een traject over een van de wateren. Op vooraf bepaalde punten wordt een meetvis neergelaten die met stappen van circa 1 meter over de gehele waterdiepte de toestand meet.

De data worden vervolgens omgezet in figuren met een python script.

Weergave resultaten (alleen voor gegevens ZW Delta)

De resultaten van deze metingen worden gepresenteerd door middel van profielen in pdf-bestanden. Elk meettraject resulteert in een pdf-bestand van die meting. Ook wordt er een pdf-bestand gegenereerd met daarin de laatste zes metingen. Zo kunnen de gemeten parameters eenvoudig worden vergeleken over de tijd.

De horizontale as in de figuren geeft het gevaren traject weer met de meetpuntnummers overeenkomstig het kaartje. De verticale as geeft de diepte weer, zodat in de grafiek een (geschematiseerd) verloop van de bodem van het water zichtbaar wordt. De grootte van de gemeten waarde is met een kleur aangegeven op de plaats waar deze gemeten is. De tussengelegen waarden worden berekend zodat over de gehele lengte en diepte van het water een beeld ontstaat van een gemeten parameter.


Projectsoort
Onderzoek
Thema
Chemie
Stadium
Afgerond
Gebruiksfunctie
Natuur, Scheepvaart, Visserij, Windenergie