Zeespiegelmonitoring
Langs de Nederlandse kust bevinden zich tientallen meetstations waar Rijkswaterstaat dagelijks diverse watermetingen doet. De meetresultaten en informatie hierover is publiek beschikbaar via waterinfo.rws.nl. Hierbij kunt u denken aan informatie over de waterstand (de gemeten 10 minuten waarden), watertemperatuur, golfhoogtes en windsnelheid. De tijdreeksen van jaargemiddelde waterstanden die voor eerdere rapportages gebruikt zijn, worden nu via de viewer van Waterinfo Extra ontsloten (onder 'Reguliere Monitoring RWS').
De jaargemiddelde zeespiegelstand en relatieve zeespiegelstijging (in cm/eeuw) wordt bepaald aan de hand van waterstanden bij de hoofdgetijdestations langs de Nederlandse kust over de periode 1890 tot nu. Het betreft de stations van Vlissingen, Hoek van Holland, IJmuiden, Den Helder, Harlingen en Delfzijl. Over de huidige staat van de zeespiegel langs de Nederlandse kust wordt elke 4 jaar gerapporteerd in de zogenaamde Zeespiegelmonitor.
In de Zeespiegelmonitor worden de jaargemiddelde waterstandsmetingen omgezet in meerdere zeespiegelindicatoren. Eén van deze indicatoren is ‘huidige zeespiegel’. Met de ‘huidige zeespiegel’ wordt zowel de huidige stand als de trend die leidde tot de huidige stand bedoeld, dus de huidige zeespiegelstand en de huidige zeespiegelstijging.
De tijdreeksen van jaargemiddelde waterstanden die voor eerdere rapportages gebruikt zijn worden nu via Waterinfo Extra ontsloten. Er wordt op dit moment gewerkt aan de rapportage van 2023. Naar verwachting zullen de tijdsreeksen hier in het voorjaar van 2023 ontsloten worden.
Toepassing zeespiegelcijfers
Voorbeelden van toepassingen van de zeespiegelcijfers zijn (niet limitatief):
- Beheer en onderhoud van de kust (o.a. bepalen suppletievolume)
- Beoordeling op waterveiligheid van de primaire waterkeringen
- Ontwerpen van waterkeringen
Zeespiegelstijging: relatief of absoluut?
Met absolute zeespiegelstijging bedoelen we de werkelijke zeespiegelstijging ten opzichte van het centrum van de aarde. Met relatieve zeespiegelstijging bedoelen we de stijging van de zeespiegel ten opzichte van een referentievlak, dat verbonden is aan een vast punt in de ondergrond. Dit betreft dus de som van de werkelijke zeespiegelstijging en de beweging van het referentievlak (i.e. bodemdaling).
Voor een uitgebreidere uitleg over zeespiegelstijging, de onderliggende processen en fysische componenten, verwijzen wij u naar het Zeespiegelmonitor rapport van 2022. In 2022 is voor het eerst een versnelling van de zeespiegelstijging gerapporteerd.
Let op: in het zeespiegelmonitorrapport van 2022 zijn de gegevens van vijf van de zes Nederlandse stations gebruikt. Er is namelijk reden om aan te nemen dat de gegevens van het station Delfzijl nu niet betrouwbaar genoeg zijn, met name veroorzaakt door de snelle bodemdaling.
Toekomstige beschikbaarheid data en rapportages
Op dit moment wordt gewerkt aan de rapportage van de Zeespiegelmonitor 2026. Naar verwachting zal de bijbehorende data tot 2022 in 2024 ontsloten worden.
Ook wordt gekeken of het mogelijk is om ook de data van de op de getijdestations geplaatste GNSS installaties te downloaden op deze site of hiernaar te verwijzen. Deze data wordt gebruikt om de daling van de getijdestations te bepalen (o.a. door bodemdaling).
Download historische zeespiegeldata
De bijbehorende data van de jaargemiddelde waterstanden van 1890 tot 2020 kunnen in de viewer (onder 'Reguliere monitoring RWS') worden gedownload. Deze data zijn apart beschikbaar voor de zes hoofdgetijdestations en ook als één gemiddelde waarde voor de gehele Nederlandse Noordzee. Het gaat hierbij om o.a. de tijdreeksen die onderliggend zijn aan de Zeespiegelmonitor rapportage van 2018.
Overzicht Rapporten Zeespiegelmonitor
Gemiddelde stijging zeespiegel alle stations
Hier vindt u de gemiddelde zeespiegelstijging van alle stations gezamenlijk vanaf 1890 tot 2020: