Trintelzand


Het natuurgebied Trintelzand (ongeveer 530 hectare of 1000 voetbalvelden) ligt in het Markermeer langs de dijk van Enkhuizen naar Lelystad. Tijdens de versterking van de Houtribdijk met zandige oevers ontstond een unieke samenwerkingsmogelijkheid om dit natuurgebied te realiseren en de waterkwaliteit en de ecologie van het Markermeer te verbeteren. Het zand en klei dat gebruikt is voor de aanleg van Trintelzand is een restproduct van de zandwinning uit de winputten voor de zandige versterking van de dijk. Met de aanleg van Trintelzand is invulling gegeven aan de ecologische opgave voor het Markermeer vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water en Toekomst Bestendig Ecologische Systeem.

DJI_0074_Houtribdijk_Trintelzand_mei2020_luchtfototweede jaar

Verhogen productiviteit en biodiversiteit

Om de productiviteit en de biodiversiteit van het Markermeer te verbeteren zijn verschillende soorten habitat noodzakelijk. Trintelzand bestaat daarom vier verschillende ecologische zones, namelijk moeras, ondiep water, diep water en zandplaten gecreëerd achter luwte elementen en in verbinding met de zandige oeverzone. Elke zones heeft zijn eigen karakteristieken en dragen bij aan de ecologische doelstellingen van het Markermeer. Openingen in de dammen bevorderen de dynamiek en verbinden de ecologische zones onderling en met het open water van het Markermeer.

Vissen

De zone met diep water (1,2 meter – 2,5 meter), waar de originele zandige bodem zo veel mogelijk is behouden, draagt bij aan schuil- en opgroeigebied voor vissen. Op twee plekken zijn bomen onder water aangebracht, deze zorgen voor paaiplaatsen voor onder andere Brasem en Blankvoorn en dienen als substraat voor speciale soorten macrofauna (onder andere haften, libellen en kokerjuffers) en algen.

Daarnaast is in het diepe water een zone waar zandplaten zijn aangebracht. Deze zandplaten kunnen en mogen door wind en stroming veranderen. Dankzij stenen dammetjes blijven de zandplaten wel binnen de contouren van Trintelzand. Zo ontstaat een landschap met oevers waar waterplanten kunnen groeien en vissen kunnen schuilen en paaien.

Waterplanten

De zone met ondiep water (0,6 meter – 1,2 meter) is vooral bedoel voor het bevorderen van de waterplanten zoals kranswieren, maar ook vissen en macrofauna profiteren hiervan.

Rietmoerassen

De laatste zone is het moerasgebied. De waterdiepte varieert hier tussen de 60 cm onder water tot 20 cm boven water. In dit gebied moeten rietmoerassen en kreken ontstaan met soorten als rietgras, zegge, gele lis, lisdodde, watermunt. Op drie plekken is riet aangeplant door middel van het aanbrengen van rietplaggen.

Ecologische monitoring

Om de ontwikkeling van Trintelzand in de tijd te volgen vindt er gedurende 5 jaar ecologische monitoring plaats. Deze ecologische monitoring wordt uitgevoerd door Bureau Waardenburg. Resultaten van de monitoring worden via deze website gedeeld, en in de loop van het project bijgewerkt.

Ontwikkeling Trintelzand na eerste jaar aanleg:

Bekijk ook het filmpje:

Video Hout onder water


Projectsoort
Data beschikbaar via deze site
Thema
Biologie, Morfologie
Stadium
In uitvoering
Gebruiksfunctie
Natuur
Financier
Ministerie IenW/Rijkswaterstaat