Een glimp van Marker Wadden opvangen vanaf de Houtribdijk

Je scriptie schrijven tijdens de pandemie betekent onderzoek doen vanaf je studentenkamer. Een bezoek aan de afstudeerplek zit er voor veel studenten niet in. “Het was best wel raar om de fysieke locatie van mijn onderzoek nooit te hebben gezien”, vertelt Eline Kolb (Environment en Resource Management) die afstudeerde op Marker Wadden. “Ik ben met mijn vriend uiteindelijk 300 kilometer gaan fietsen rond het Markermeer om toch een idee bij het gebied te krijgen.”

Ook Eva Couperus (Bsc Sociale Geografie en Planologie) deed afgelopen voorjaar onderzoek naar Marker Wadden. Omdat de veerboot niet langer uitvoer, moest zij het eveneens doen met een vergezicht vanaf de Houtribrijk. In de zomer bezocht ze de eilanden alsnog met haar familie. “Het was veel mooier dan ik had gedacht en de fanatieke vogelaars in mijn familie vonden het al helemaal geweldig”. Hoewel Eva de eilanden liever eerder had gezien, ziet ze ook de voordelen van onderzoek doen tijdens corona. “Het heeft me heel veel reistijd bespaard omdat ik mijn interviews via Teams kon doen en ik denk dat mensen daarom makkelijker open stonden voor een interview. Tijdens de interviews werkte de passie en het enthousiasme van de stakeholders op mij heel aanstekelijk”

Ingenieurs vs ecologen

De studente sprak met vele betrokkenen over hoe ecologische waarden bij de ontwikkeling van Marker Wadden worden meegenomen. Ze deelde de geïnterviewden achteraf in als ‘ingenieurs’ en ‘ecologen’ om te kijken of belangen verschillen of dat ecologische en technische belangen juist op elkaar aansluiten. “Bij Marker Wadden komen die belangen heel mooi samen, maar er zijn ook tegenstellingen. De ecologen zouden het liefst een doorlaatbare Houtribdijk zien met een flexibel peil, terwijl de ingenieurs zeggen dat dat technisch helemaal niet haalbaar is.”

[Tekst loopt door onder afbeelding]

Markermeer 2
Eva Couperus tijdens een bezoek aan Marker Wadden met haar familie

Het onderzoek van Eline Kolb concentreerde zich op het kwantificeerbaar maken van ‘ecosystem services’ (ecosysteemdiensten) om zo de toegevoegde waarde van de eilanden beter te kunnen onderbouwen. Ze koos voor een onderzoek bij KIMA omdat het ‘innovatieve’ karakter van het project haar aanspreekt. “Ik vind het bijzonder dat Marker Wadden juist niet een puur technische oplossing is, maar dat er via een natuurlijke weg aan herstel wordt gewerkt.”

Wat is herstel waard?

Met name het herstel van waterkwaliteit had haar interesse. “Maar wat levert dat op? Toerisme kun je makkelijker een bedrag aan koppelen, maar het herstel van waterkwaliteit is lastig om te berekenen kwam ik achter. Ook omdat er nu nog gebouwd wordt en het herstel lang duurt.” Daarom verschoof haar onderzoek meer naar het verkennen van de verschillende ecosysteemdiensten om daar vervolgens geschikte indicatoren aan te koppelen. Maar een simpele rekensom wordt het nooit, zo ziet ze: “Stel, een aantal vogels dat op de Rode lijst staat komen naar Marker Wadden, wat is dat waard? Het voelt gek om daar een bedrag aan te koppelen.”

Eline koos er bewust voor om haar afstuderen te combineren met een stage bij een organisatie. De gastsprekers van Deltares, die bij haar opleiding langskwamen, maakten haar enthousiast. “Het is een organisatie waar ik misschien wel wil werken en het leek me fijn om op locatie een scriptie te kunnen schrijven. Ik ben precies een week op Deltares geweest en toen kwam de lockdown”, vertelt ze. “Wel kon ik via Teams bij overleggen van het KIMA-kernteam aanschuiven. Dat was heel leuk en zo voelde het toch nog een beetje alsof ik echt stageliep.”

Scriptie Eva Couperus (pdf, 1.1 MB)

Scriptie Eline Kolb (pdf, 2.2 MB)

Een selfie van Eline Kolb en haar vriend tijdens een ‘rondje’ Markermeer
Een selfie van Eline Kolb en haar vriend tijdens een ‘rondje’ Markermeer